Slovenská mega atraktivita

Slovenská mega atraktivita

Spišský hrad je jeden z najznámejších a najnavštevovanejších hradov na Slovensku. Celý hradný komplex je navyše jeden z najrozľahlejších v rámci nášho územia. Hrad sa môže popýšiť tiež tým že je zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Tak isto je jeho hradný vrch súčasťou národnej prírodnej pamiatkovej rezervácie – Spišský hradný vrch. Aby toho nebolo málo, tak od roku 2004 je súčasťou chráneného územia európskeho významu NATURA 2000. Ak to teda môžeme zhrnúť, Spišský hrad je slovenskou mega atraktivitou, ktorú musíte jednoducho navštíviť.

Rozložitý Spišský hrad sa týči nad mestečkom Spišské Podhradie v nadmorskej výške 634 metrov, hoci územne spadá do katastra neďalekej obce Žehra. Rozkladá sa na strmom travertínovom bradle, ktoré vidieť z celého okolia a preto nemôže uniknúť pozornosti nikoho, kto prechádza Hornádskou kotlinou z Levoče ďalej na východ smerom k Prešovu a Košiciam. Veľmi dobre je hrad vidieť z diaľnice, či od Sivej brady. Človeku, čo prechádza týmto kútom Slovenska bude hneď jasné, ktorá dominanta je tu najzreteľnejšia a pochopiteľne púta najviac pozornosti.

Veľkou výhodou hradu je jeho dostupnosť. Jednak leží neďaleko hlavného ťahu – diaľnice z Prešova smerom na Poprad a jednak sa dá priamo pod ním zaparkovať. Preto sa sem oplatí zobrať deti, s ktorými nemusíte veľa chodiť a prehliadku hradu si tak môžu lepšie užiť. Prístup na hrad je bezproblémový a zvládnu ho takmer všetky vekové kategórie (ak teda netrpia fyzickým hendikepom, ktorý by obmedzoval ich pohyb).

Na slovenské pomery je hrad slušne zachovaný a upravený. V tomto smere mu niet čo vytknúť i keď je stále na hrade niekoľko miest, ktoré ešte čaká rekonštrukcia (2018). Na rozdiel od iných hradov, ktoré sa vo veľkom konzervujú len posledné roky, Spišský hrad mal to šťastie, že s jeho obnovou sa začalo už dávnejšie. Vďaka tomu ho poznajú ľudia nielen na Slovensku ale stihol si vybudovať publicitu i v zahraničí. O tom svedčí množstvo slovenských a zahraničných návštevníkov, ktorí každoročne na hrad zavítajú. A pokiaľ ste hrad ešte nestihli navštíviť, určite si ho zapíšte do zoznamu lokalít, ktoré musíte vidieť.