Spiš

Spiš

Región Spiš nazývaný aj klenotnicou Slovenska, patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Spiš dostal do daru skutočne prekrásnu a pestrú prírodu. Jeho sever lemujú mohutné a tajomné štíty Vysokých Tatier, ktoré prechádzajú cez Belianske Tatry do jedinečnej scenérie Pienin s riekou Dunajec. Východ uzatvára Levočské pohorie symbolizované najmä masívom Braniska. Juh lemuje Spišsko-gemerské rudohorie, na ktoré naväzujú fantastické bralá a rokliny Slovenského raja.

 
Tatry priťahujú horolezcov, v zime lyžiarov, ale aj bežných turistov. Pre svoj čistý vzduch slúžia však aj k liečbe nemocných na respiračné choroby, k čomu majú vybudovanú hustú sieť sanatórií a kúpeľných zariadení. Slovenský raj priťahuje turistov a milovníkov prírody svojou jedinečnou krásou, podobne ako Zamagurie a oblasť Pienin. Na horských lúkach a poľanách sa pasú ovce a dobytok, v zime však slúžia zimným športom. Na Spiši vyvierajú aj mnohé minerálne pramene. Na pitie sa využíva voda z Baldoviec a z Novej Ľubovne, termálna voda vo Vrbove sa využíva na kúpanie, liečivá voda vo Vyšných Ružbachoch na liečenie rôznych chorôb. O tom, že Spiš je aj depozitárom chránených rastlín a zvierat svedčí, že na jeho území sú - okrem viacerých chránených území - aj tri národné parky: Tatranský, Pieninský a Slovenský raj. 
Spiš je aj neobvykle bohatou klenotnicou umelecko-historických pamiatok. Vzácne pamiatky sa nachádzajú takmer v každej dedine a turista, ak chce vidieť viaceré pamiatky svetovej úrovne nemusí prejsť ani 100 km. Hodnota a bohatstvo pamiatok sa navonok odráža v tom, že na Spiši sa nachádzajú pamiatky zapísané do Zoznamu svetových prírodných a kultúrnych pamiatok UNESCO (Spišský hrad, Spišská Kapitula, Spišské Podhradie, Žehra, Dobšinská ľadová jaskyňa), že sú tu pamiatky evidované ako národné kultúrne pamiatky - Dielo Majstra Pavla z Levoče a chrám sv.Jakuba v Levoči a mnohé ďalšie. O množstve iných pamiatok najmä gotickej a renesančnej architektúry, sochárstva, nástenného i tabuľového maliarstva, ale aj zlatníctva a ostatného umeleckého remesla ani nehovoriac. Etnická bohatosť Spiša vytvára aj rôznorodosť jeho ľudovej kultúry. Či už ide o ľudovú architektúru, alebo o kroje, zvyky, piesne a tance, ľudové remeslo. To všetko harmonicky splýva s ostatnou kultúrou hmotnou i duchovnou a s okolitou prírodou. Najbohatšou pokladnicou pamiatok Spiša je Levoča. Myslím, že milovníci histórie a prírody, si nájdu svoje klenoty práve na Spiši.