Gemer

Gemer

Od prameňa Hrona na severe po výbežky Cerovej vrchoviny na juhu od Sorošky - týmito hraničnými bodmi môžeme približne vyčleniť geografické územie Gemeru, ktorý predstavuje jednu z najstarších a najvýznamnejších kultúrnych oblastí Slovenska. Je tvorený troma okresmi - Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca.Gemer hraničí s národnými parkami Slovenský raj a Muránska planina, na juhu sa rozprestiera chránená krajinná oblasť Slovenský kras.

Je to kraj hôr, hustých lesov, dravých bystrín a strmých horských lúk, ale aj vľúdnych pahorkatín a úrodných polí s neodmysliteľnými lánmi slnečníc, modrými hladinami jazier a rybníkov a kľukatými tokmi riek. Predovšetkým ale kraj dolín, v ktorých neutíchajúca práca našich predkov vytvárala po tisícročia civilizáciu zhmotnenú v kultúrnych pamiatkach a dodnes živom folklóre. Kraj starobylých kostolov, panských kaštieľov a statkárskych kúrií, ale aj zachovanej ľudovej architektúry - na severe drevenej, zrubovej, na juhu murovanej, s typickými bielymi stĺporadiami podstienkov, pod ktorými sa v páľave zrelého leta sušia girlandy červenej papriky a trsy zlatožltej kukurice. 

Gemer má bohaté dejiny spojené so silnými šľachtickými rodmi. Na tomto území sa nachádza množstvo kostolíkov. V každom z týchto katolíckych a evanjelických kostolov sa zachovali prekrásne, umelecky hodnotné rezbárske diela - renesančné a barokové oltáre, kazateľnice, krstiteľnice a organy s množstvom sôch a obrazov, ktoré lákajú nielen milovníkov histórie ako aj zvedavé zraky verejnosti. V mnohých obciach dodnes prežívajú tradičné remeslá - výroba šindľov, tkanie pokrovcov, zvonkárstvo, čipkárstvo a hrnčiarstvo, čo je aj veľmi lákavou atrakciou pre turistov. 
Nesmiernym bohatstvom územia je tunajšia príroda a jej prejavy vo forme jedinečných fenoménov - krasových a ľadových jaskýň v podzemí troch národných parkov - Slovenského raja, Slovenského krasu a Muránskej planiny. Spomedzi nich Dobšinská ľadová jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa sú svetovými unikátmi, a ak už sa rozhodnete navštíviť tento región, určite nemôžete odísť bez toho, aby ste nenavštívi aspoň jednu z týchto prekrásnych jaskýň. Ďalším je stalagmit v Krásnohorskej jaskyni vysoký 32,6 m v Slovenskom krase, ktorý je registrovaný v zozname UNESCO. Dnes je Gemer známy predovšetkým ako raj turizmu. V lete sú hlavnými atrakciami hojne navštevované pamiatky stredoveký hrad Krásna Hôrka so secesným mauzóleom Andrassyovcov v podhradí, poľovníčky kaštieľ s parkom v Betliari, zrúcanina hradu Muráň, historické centrá Rožňavy a Rimavskej Soboty. V lete sa môžete schladiť na umelo vybudovaných vodných plochách Dedinkách, v Tornali a Teplom Vrchu. V zime si môžete zalyžovať na svahoch Radzimu a v Slovenskom raji. Všade tam na vás čaká nenarušená príroda a zaujímavé zážitky. 

VYHĽADAŤ UBYTOVANIE